Äppelgården Luggerud - Hemaanet Bäckevarv - Nordmarken Värdsarv - FRED PÅ OG MED MODER JORD  - KARBONBALANSE - POMOLOGI

Musteriet i Åmål

I Åmål og omegn blir høstens rikelige fruktproduksjon tatt vare på. Der driver trägårdsföreningen et eget musteri, det eneste foreningsdrivne innen Riksförbundet Svensk Trädgård.Stig Berglund, "musteimästare" med 18 års erfarenhet av mustning, reingjør flaskene
Günter Grundman tømmer baljen med epler med hjelp av en løfteanordning.


Günter Grundmann. I bakgrunden sorterers dårlige epler bort.

I 1941 ble Åmåls fruktodlarförening etablert. Allerede året etter valgte man å starte et musteri og begynte å presse frukt av must, først i blygsam skala. Virksomheten vokste og under rekordåren på 50- og 60-tallet presset man som mest 25 ton äpplen som gav 12 000 liter must. Fortsatt presses høsten avling av epler. Den gangen sesongen resulterte i en mindre mengde og man fikk rundt 2 000 liter must. Grunnen til at det ble så lite skyldes at det var brist på epler.
Her moses eplene. Stig Berglund til venstre og Per-Olof Adamsson.En spiral i kvernen løfter opp eplene som går videre til en form kledd med duk. Stig Berglund overvåker.
Musten pressas ur moset. Nå går det å prøvesmake musten via en kran på sidan.—     Älgarna tog dem, forteller Stig Berglund. Vi hadde flere elger som gikk rundt i stan og spiste epler. Vi er ikke så mange som håller på (med mustningen) og det var ingen som kunne plukke eplene.

Stig Berglund har holdt på i snart 18 år og anses av alle være den som er dyktigst på selve mustproduksjonen. Han er foreningens musterimästare.

Âpplena pressas og musten som dannes havner i tanker der den får stå over natten. Vær pressomgang gir 600 liter must. Til det går det med 1200—1300 kilo epler. Under eppelsesongen gjentas prosedyren tre ganger i uka.

De 600 litrene råsaft klares med gelatin og pektin, filtreres og deretter er det dags for tapping på flasker. Buteljerna försluts og går direkt ned i ett vattenbad som varmes opp til 78 grader. Musten pastoriseres.

Nå er musten ferdig for konsumsjon, men kan også lagres. For de som er interresert i cidertilverkning går det også å få musten opastirusert.

På 1980-tallet kjøpte man inn et stort antall flasker med tillhørende bakker og hadde et eget retursystem for disse. De ble anvendt og diskat ett 15-tal ganger, men nå har man forenklat handteringen genom å fylle musten på engangsglas.Per-Olof Adamsson lar fotografen prøvesmake den alldeles ferske musten.
Tappestasjon for den ferdige musten.


Etter tappingen går flaskene videre til en maskin for å påføres korker. Her ses Tage Kyrk.

Siste steget er pasteriseringen, 10 backar i taget senkes ned i varmt vann til temperaturen har nådd opp til 78 grader.

Ideellt drivet
Musteriet i Åmål sköts på ideell bas och i dag er det hovedsakelig pensjonærer, ssamt en og annen praktikant som er fullt sysselsatte der under høsten eplene mognas. När det börjar bli dags är det musteriansvarige Mastts Janssom som kallar samman, Man begyner i september og holder på hele oktober og noen er even med inn i november måned.

—     Eplene kommer fra tregårder i Åmål og omegn, fra Säffle, Bengstsfors og Årjäng fra en radius på cirka 4—5 mil fra musteriet.
De som leverer epler har fortrinnsrett til musten. Folk står alltid i kø for å kjøpe must herfra.

Mest er det lokale besøkende som kommer hit og handler, men man har også hatt langvarige kunder, blant annet fra Umeå og vert år kommer en kund fra Linköping for å kjøpe must.

I en småstad som Åmål finns mange villaträdgårdar og dermed mange eppeltred. Når en ny generasjon tar over husene er det ikke altid klart at de vil ta hand om tregårdenene og høsten fra epletreærne.

Eldre foreningsmedlemmer ser trærne fulle og frukt og spør om de får plukke til musteriet og på veldig kort tid har de fylt en släpkärra med epler som tungt lastet tar frukten til musteriet.

Høsten 2011 feiret Åmåls trädgårdsförening 70 årsjubileum och mustat har man gjort under nesten alle år. Det koster å drive musteriet og det kan være vanskelig å finne reservedeler til den maskinelle utrustningen til musteriet.

—     Vårt musteri er det eneste trädgårdsforeningsmusteriet, akkurat nå er det mye snakk om at kommunen vil rive det, Foreningen har investert i bygningen og kaklat och klinkat vegger og gulv for at lokalene skal oppfylle alle de hygieniske krav som stilles for en lokal der det produseres livsmiddel, sier Sune Eriksson.

Akkurat nå har man ett femårskontrakt som løper ut i 2018 og med mulighet til fem år forlengelse.

Musteriet i Åmål er det eneste musteri som drives innen en tredgårdsforening blant Riksforbundet Svensk Trädgärds föreninger. 

Åmåls fruktodlarförening har for en tid tilbake bytt navn til Åmåls Trädgårdsförening men virksomheten med musttilverkning består.

Website Builder drives av  Vistaprint